Zmarnowana żywność, to też zmarnowane pieniądze… Hmm, chyba nikt tego nie lubi.
Jak nie marować jedzenia? Kiedy i dlaczego możesz zjeść coś po terminie?
Jaka jest różnica pomiędzy “najlepiej spożyć przed”, a “najlepiej spożyć do”?
O tym wszystkim w dzisiejszym wpisie!
“Wyrzucam, bo po terminie”… Marnujesz jedzenie!
Na produkcie widnieje informacja „najlepiej spożyć przed 04.2021”. Patrzysz na kalendarz, a tu już koniec maja 2021. Miesiąc po terminie! I co teraz? Teraz z miną zbitego psa wyrzucasz jedzenie do kosza. Niby szkoda, ale przecież zdrowie najważniejsze.
Coś jednak jest nie tak w tej historii… Co takiego? Bardzo prawdopodobne, że do śmieci niestety trafiła żywność, która w rzeczywistości nadawała się zjedzenia!
Zmarnowane jedzenie i zmarnowane pieniądze… Fajnie, prawda? A no nie do końca. Tego nie lubi chyba nikt.
Jest różnica pomiędzy “najlepiej spożyć przed”, a “najlepiej spożyć do”.
- Termin „najlepiej spożyć przed” dotyczy JAKOŚCI żywności. Oznacza więc, że produkt jest bezpieczny do spożycia, ale jego smak, zapach czy nawet tekstura, mogą nie być już idealne po wskazanym terminie.
Tego produktu nie musisz wyrzucać, gdy przekroczy swój termin! Taki produkt może wciąż może być dobre – wcale nie musi to być “zmarnowane jedzenie”.
Najczęściej tego typu określeniem spotkamy się na etykiecie żywności, która jest puszkowana, suszona, czy chociażby mrożona. - Termin „należy spożyć do” odnosi się do BEZPIECZEŃSTWA żywności. Po upływie terminu wskazanego na etykiecie, nie powinno się już spożywać danego produktu!
Nawet jeżeli jego zapach i smak wydają się być w porządku, dla własnego bezpieczeństwa lepiej nie ryzykuj i takie jedzenie po prostu wyrzuć.
Zwrot „należy spożyć do” najczęściej można znaleźć na żywności, która ma tendencję do szybkiego psucia się (np. produkty mleczne, mięso, gotowe sałatki itp.).
Jedna ważna uwaga! Daty wskazane na produktach są istotne pod warunkiem, że żywność była przechowywana w odpowiednich warunkach. Jeżeli na opakowaniu widnieje informacja, że produkt należy trzymać w lodówce, to lepiej uwierz na słowo. Jeśli postanowisz zrobić komuś “na złość” i wybierzesz kuchenną szafkę, to niestety będziesz jedyną osobą, która na tym ucierpi. Wtedy już trudno o gwarancję zarówno jakości, jak i bezpieczeństwa Twojego jedzonka. |

Podsumowując… Kiedy możesz zjeść coś “po terminie”? Jak nie marnować dobrego jedzenia?
- Jeśli na etykiecie widnieje “najlepiej spożyć przed…” np. 04.2021, a jest już maj 2021, ale produkt wciąż wygląda w porządku: zapach, smak i wyglą wydają się być okej, to spokojnie! Możesz śmiało spożyć dany produkt.
Jeśli, któryś z wymienionych 3 kryteriów wzbudza wątpliwości, to lepiej wyrzuć jedzenie. - Jeśli na etykiecie widnieje “należy spożyć do…” np. 04.2021, a termin ten już upłynął, to lepiej nie ryzykuj – pozbądź się danej żywności.
Jak nie marnować jedzenia?
Postaraj się segregować jedzenie w lodówce względem terminu jego przydatności. Produkty z krótszą datą ważności stawiaj z przodu. Dzięki temu o nich nie zapomnisz, a zaglądając do lodówki te produkty po prostu jako pierwsze rzucą Ci się w oczy – jest większe prawdopodobieństwo, że po nie sięgniesz i się nie zmarnują.
Jeżeli podczas przeglądu swoich zapasów zauważysz, że któryś z produktów niedługo straci swoją ważność, a narazie nie masz pomysłu na jego wykorzystanie, bądź po prostu nie chcesz tego robić, to zamroź go (o ile oczywiście konkretny produkt nadaje się do mrożenia).
Jakie produkty możesz zamrozić, aby nie marnować jedzenia?
- Mięso, kiełbasę
- Ryby
- Pieczywo
- Owoce
- Warzywa
- Wypieki (babeczki, chałkę itp.)
- Grzyby
- Ciasto kruche
- Gotowe dania
- Leczo, bądź inne tego typu gotowe dania
- Zupy
- Twaróg
- Pierogi, uszka, krokiety, kopytka, kluski leniwe
- Zioła
Jeśli ciekawi Cię, czy dany, konkretny produkt nadaje się do mrożenia, to możesz wyszukać tą infromację w internecie, lub napisać do mnie, a ja Ci pomogę :).

Jakich produktów nie można mrozić?
- Nabiału typu serek wiejski, jogurt, śmietana itp. (tworzenie się kryształków lodu mogłoby wpłynąć na ich strukturą komórkową i stałyby się wodniste. Ponadto śmietana po rozmrożeniu rozwarstwiłaby się i nie odzyskałaby już pierwotnej konsystencji).
- Gotowych dań z ryżem/makaronem – rozmiękną się podczas rozmrażania i przekształcą się w bezkształtną, nieapetyczną papkę.
- Płynów – napojów gazowanych i wyciskanych soków, które po rozmrożeniu rozwarstwiają się.
- Produktów bogatych w tłuszcz – np. majonezu, czy jogurtów o wysokiej zawartości tłuszczu.
- Jajek – surowe jajka w skorupkach popękają, a jajka na twardo staną się gumowate.
Poza tym, pamiętaj również, aby…
- Nie wkładać gorących dań/produktów do zamrażalnika! Najpierw dobrze je schłodź.
- Nie zamrażać ponownie już rozmrożonych produktów!
Powoduje to rozwijanie się w produkcie groźnych bakteri.
Wyjątek stanowią produkty gotowane między jednym a drugim mrożeniem. Jeśli np. zamrożone mięso zamienicie w mięsny sos – poddacie je obróbce termicznej, to możecie spokojnie ponownie je zamrozić. Bakterie zostaną bowiem unicestwione podczas gotowania.
PODSUMOWANIE
Warto dobrze planować swoje zakupy, uprzednio sprawdzając co masz w lodóce/szafkach/zamrażarce, aby nie kupować czegoś, co w rzeczywistości nie jest Ci potrzebne = nie marnować jedzenia.
Wychodząc na zakupy pomyśl, co dokupić, aby wykorzystać produkty, które już masz, tworząc z nich jakieś pyszne danie.
Regularnie spoglądaj na daty ważności produktów kontrolując je, ale jednoczęsnie rozróżniając pojęcia “najlepiej spożyć przed” i “najlepiej spożyć do”. To, że dany produkt przekroczył konkretną datę, nie oznacza wcale, że musi od razu pójść do śmietnika – niektóre produkty można zjeść po terminie!
Są pewne strategie, których wykorzystanie pomoże Ci zminimalizować straty żywności i wiążące się z tym straty pieniędzy.
Utrzymuj porządek w lodówce, kładź żywność, która niedługo może się zepsuć z przodu, oraz mroź żywność, której wiesz, że narazie nie wykorzystasz, a może się ona zepsuć. Mrożenie to złoty środek, pozwalający produktom przetrwać znacznie dłużej! 🙂

O MNIE
Cześć! Nazywam się Julia Zenderowska
Jestem pasjonatką zdrowego stylu życia. Uwielbiam być aktywna – kocham sport i ciągły ruch, a także gotowanie i tworzenie fotografii kulinarnych. Na tej stronie, jak i również na instagramie dzielę się swoimi przepisami, wiedzą z zakresu dietetyki, sportu, oraz szeroko pojętego zdrowego trybu życia.
Dzięki zgłębieniu tajników wpływu diety na nasze ciało, pomogę Ci poprawić Twoje wyniki sportowe, oraz samopoczucie na co dzień. Pokażę Ci, że zdrowa dieta nie musi być nudna, monotonna i niesmaczna.